Източник: Reuters, архив

Дали с цел ваканция или във връзка с професионален ангажимент, на всеки човек, поне веднъж в живота му, се е налагало да смени часовия пояс. Това обаче в някои случаи се оказва сериозно предизвикателство за вътрешния биологичен часовник на организма и адаптацията към новото време и място може да се окаже труден и неприятен процес, свързан както с проблеми в режима на съня, така и с появата на дневна сънливост, липса на концентрация, храносмилателни смущения и други. 

Как влияе смяната на часовия пояс на нашия организъм?
 
В основата на нормалното функциониране на човешкия организъм стои т.нар. биологичен часовник. Основни функции като регулацията на телесната температура, контрола на плазмените нива на хормоните, храненето, съня и други процеси се подчиняват на определен 24-часов цикъл, известен още като циркадианен ритъм.
 
Експозицията на светлина има определяща роля във функционирането на биологичния часовник, чийто център се локализира в т.нар. хипоталамус. Именно светлината е основния стимул, който поддържа организма буден, а липсата на светлина от друга страна е предпоставка за секрецията на мелатонин, който има основна роля в настъпването на съня.
 
Смяната най-често на два и повече часови пояса често води до смущение във вече заложения циркадианен ритъм на човека, което води и до съответните смущения във всички контролирани от него процеси, в това число и съня.
 
В коя посока на пътуване най-често се наблюдават по-сериозни смущения?
 
Установено е, че по-сериозни оплаквания при смяна на много часови пояси се наблюдават при пътуване на изток, във връзка с „удължаването” на деня. Пътуването в западна посока се понася по-добре, което се обяснява с по-скоро настъпващото време за сън, което в случаите на дълго пътуване е желана предпоставка за почивка на организма. Пътуването от северния към южния полюс или обратно не води до сериозно влошаване на циркадианния ритъм, но може да е свързано с промяна на сезони и сериозни температурни разлики, които също могат да окажат негативен ефект върху организма.
 
Какви нарушения настъпват при смяна на много часови пояси?
 
Оплакванията могат да бъдат различни, в зависимост от броя на сменените часови пояси, физическото и психическото състояние на човека, неговата възраст и подлежащи заболявания и други.
 
Характерни симптоми са:
- Нарушение на съня – както по типа на трудно заспиване или ранно събуждане, така и на трудно събуждане сутрин;
- Болка или чувство за тежест в главата;
- Умора и днвена сънливост;
- Раздразнителност;
- Лека депресия, обърканост или трудна концентрация;
- Загуба на апетит;
- Гастроинтестинални смущения – констипация или диария.
 
Оплакванията често преминават за няколко дена, без да се налага лекарска намеса, но това зависи и от индивидуалния случай.
 
Какво можем да направим, за да настрим организма си на новия часови пояс?
 
Пълния текст прочетете на този линк към Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase