Снимка: архив Булфото

Ако машини за машинното гласуване не бъдат доставени, на изборите на 26 март навсякъде ще се гласува само с бюлетини. В секциите няма да има дори машини за експериментално гласуване, каквито имаше на места при последните избори.

Това стана ясно от думите на военния министър Стефан Янев, натоварен с организацията на вота.

22 февруари е последният срок за получаване на офертите за машини. "Мисля, че до момента не са подадени оферти", каза Янев, цитиран от "Фокус".

Още по темата
По думите, ако машини все пак не бъдат доставени, ще се гласува с хартия по обичайния начин.

"Как ще се произнесат вече в правния свят по тълкуването на този казус, аз не мога да коментирам и не мисля, че е редно", допълни той.

Министърът обясни, че не е възможно частично изпълнение на поръчката и гласуване с машини само на места.

"Не мисля, че е предвидено. Последното решение на ВАС е категорично – или машини навсякъде, или не. Така че това е една трета хипотеза, която не бих искал да коментирам от гледна точка на някакво правно тълкуване, по-скоро очакванията са, че ще има или за всички, или няма да има", каза той.

По време на координационна среща с областните управители Янев е обсъдил с тях въпроса за обучението на членовете на секционните избирателни комисии.

Министърът обясни, че това ще става чрез телеконферентни връзки с цел едновременно обучаване на много по-голям брой хора.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase