Източник: Reuters, архив

Eмоция се нарича временното психологично състояние на даден индивид и се характеризира с интензивна мозъчна дейност. Емоциите често са преплетени с настроението, темперамента, предразположението и физическото състояние на индивида. 

Една от най-мощните емоционални прояви, след любовта, е гневът. Това е емоция, за която са типични силен дискомфорт и почти инстинктивна реакция към заплахи, провокация или болка.
 
Когато човек се гневи, може би е наясно с причините за това, може би – не. Но не всеки се замисля над въпроса: какво се случва в мозъка ни и защо тази емоция е толкова трудна за контролиране?
 
Когато тялото регистрира потенциално опасна ситуация, първо се задейства амигдалата – corpus amygdaloideum. Тази структура представлява мрежа от мозъчни ядра, която регулира човешките емоции след засичането на усещания, гледки, миризми и други дразнители и участва във взимането на решения и обработката на паметта.
 
Когато амигдалата обработи информацията за дразнителя и той се окаже силно негативен, тя координира отделянето на невротрансмитери наречени катехоламини. Тези молекули, като епинефрин и норепинефрин водят до общи промени във физиологията на тялото и го подготвят за „битка или бягство“ – един от най-първичните животински инстинкти. 
 
Катехоламините повишават сърдечния ритъм, кръвното налягане, кръвната захар, разширява зениците и въздухоносните пътища в белите дробове и ускорява реакциите на симпатиковата нервна система. Когато някой се гневи силно, лицата и ушите им стават червени – причината е в усиления приток на кръв. Тялото е подготвено за опасност и е в пълна бойна готовност.
 
Настъпва време за реакция – каква ще бъде тя? След като тялото е готово за битка или бягство, се активизира префронталния кортекс – част от мозъчната кора, покриваща предната област на фронталния лоб. В тази област се извършват планиране на висша мисловна дейност, взимане на решения, моделиране на социалното поведение и контрол над първичните импулси. 
 
Префронталният кортекс обаче е различно развит при всеки човек. За някои е по-трудно да контролират емоциите си, за други – по-лесно. При понижена активност на тази област, индивида е склонен да демонстрира заплашително, животинско поведение, изпитвайки силен гняв.
 
Съветва се тази емоция да се избягва, понеже честото отделяне на епинефрин и норепинефрин водят до постепенно свиване на кръвоносните съдове и карат сърцето да бие по-силно. Това увеличава рязко вероятността от сърдечносъдови заболявания, хипертония и сърдечен удар. Съществуват много техники за контрол над гнева - медитация, групи за взаимопомощ, физически упражнения, приятни занимания и др.
 
Още любопитна информация за човешкия ум, може да намерите на този линк към Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase