Източник: Reuters, архив

Редица са причините, отговорни да не можем да заспим или да нямаме качествен сън, който да ни осигури необходимата почивка, за да сме пълноценни на следващия ден. Едни от тях са добре познатите ни храни и напитки, съдържащи стимулиращи вещества като кофеин и какао. За други обаче понякога въобще не подозираме. 

Кои са факторите, смущаващи съня ни, които можем да променим?
 
Лоши навици – различният час на лягане всеки ден често е причина за нарушение в настъпването или поддържането на качествен пълноценен сън. Необходимо е да се изгради определен режим на лягане и заспиване, така че организмът лесно да се адаптира към предстоящото преминаване в сънно състояние. Леглото трябва да запази единственото си предназначение, а именно за сън и секс, и в него не трябва да се внася храна или да се използва за работна площадка. Важно е също така да се изключат всички устройства, които са източник на светлина и шум, макар и прагът на дразнимост да е индувидуално различен. Спортуването в късните часове също не е препоръчително, както и приемът на големи количества течности вечер. Не на последно място е желателно поддържането на по-ниска температура в стаята, като това доказано е по-благоприятно за нашия сън.
 
Психологически анализ – той също се отнася към лошите навици, но е необходимо да му се обърне специално внимание. Често времето преди заспиване е идеално за размисъл на изминалия ден, за това какво се е случило, какво можеше да се случи, какво вероятно ще се случи и т.н. В мига, в който мозъкът започва усилено да работи, това е моментът, в който сънят става мираж. Затова постарайте се да не мислите за нищо, когато си лягате.
Тютюнопушене – има доказано неблагоприятен ефект върху настъпването на съня и потиска неговата дълбока фаза, т.е сънят става по-повърхностен и некачествен, въпреки достатъчната му продължителност. Освен това този навик е причина и за по-ранното събуждане, особено при активни пушачи, при които има изградена никотинова зависимост.
 
Алкохолна консумация - въпреки че алкохолът притежава известно седативно действие, поради което сънят настъпва бъзро и лесно, отшумяването на неговия ефект след няколко часа може да стане причина за по-ранното събуждане нощем. Както при тютюнопушенето, алкохолът също е причина за некачествен и непълноценен сън.
Кофеин и стимулиращи вещества – пиенето на късно следобедно кафе често става причина за по-трудно заспиване вечер. Освен кафето в тази група се причисляват и всички продукти, съдържащи стимулиращи вещества като кола, шоколад, някои видове чай, енергизиращи напитки и др.
 
Кои са факторите, смущаващи съня ни, които НЕ зависят само от нас?
 
Хронични соматични заболявания и болка – редица хронични заболявания, свързани с болкова симптоматика, като например ревматоиден артрит, туморни заболявания и състояния, свързани с хронична невропатна болка, могат да станат причина за нарушение на качеството и продължителността на съня и да доведат впоследствие до физическо и психическо изтощение. Хроничните дихателни заболявания...
 
Пълния текст може да прочетете на този линк към Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase