Източник: Reuters, архив

Въпреки следването на обичайния ежедневен режим – почистване, тонизиране, хидратиране, понякога кожата може да стане зачервена и чувствителна. Има много други фактори, за които  не си даваме сметка...

1. Използваме много ретинол

Редовното използване на ретинол в борбата с тъмните петна по кожата и бръчките, особено в първите четири седмици на лечението, може да доведе до чувство на парене и повишена чувствителност на кожата. В тези случи е най-добре употребата му да се преустанови. 

2. Прекомерно триене на кожата с екфолиант

Ексфолирането безспорно може да придаде блясък на кожата, но е важно да бъдем и предпазливи. Ако прекалим, резултатът може да е напукване на външния кожен слой, което на свой ред да доведе до възпаление и повишена чувствителност. Когато ексфолираме кожата, следва да се използват леки, кръгообразни движения. 

3. Използваме твърде много продукти

Употребата на повече от един козметичен продукт против стареене може да значително да повиши чувствителността на кожата. Съставки като гликолова и салицилова киселина са честите „нарушители“. Следва добре да помислим, преди да добавим нов козметичен продукт.

 4. Пропускаме хидратиращия продукт

Овлажнителите и лосионите предотвратяват сухата и раздразнена кожа, а най-подходящото време да ги използваме е след като сме взели душ. Топлата вода може да „отмие“ и естествените мазнини в кожата, като по този начин повишава нейната чувствителност. 

5. Използваме грешното почистващо средство

Някои почистващи продукти имат pH, което може да навреди на кожата. Подобно на горещата вода, я лишават от естествените ѝ мазнини, повишавайки риска от изсушаване и повишена чувствителност на кожата. 

Препоръчително е да проверяваме етикетите на продуктите за вредители като консерванти и аромати, разрушаващи защитната ѝ бариера.

Още полезна информация може да откриете в рубриката „По-красиви днес“ на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase