Снимка: архив Reuters

Между 3% и 4% от населението се имунизира срещу грип, което е от най-ниските показатели за Европа, обяви главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

"Продължава нивото да бъде изключително ниско. Имайте предвид, че в развитите европейски страни, особено във Великобритания, Испания, Холандия, достигат нива до 70-80%, не от цялото население, а от рисковите групи. То и за тях е най-важно, идеята е да предпазим тези, за които грипът би представлявал сериозен здравословен проблем", коментира д-р Кунчев.

Още по темата

"Вирусът "Хонконг" неочаквано подрани не само в България, но и в цяла Европа", посочи още експертът "Фокус".

"Ако трябва най-точно да опишем ситуацията, сме в началото на сезона, нормална грипна епидемия, доколкото може да бъде нормална една епидемия, предизвикана точно от очаквания щам. Този, който Световната здравна организация още февруари, март предрече, че ще е водещ. Наистина така се оказа. На практика във всички положителни проби, които имаме от последните 2-3 седмици, изолираме основно него. По-късно вероятно ще се прибавят и отделни случаи, причинени от познатия ни свински грип "Калифорния", но в много по-малка степен.

Явно, че тази година основно ще се срещаме с "Хонконг". Неочакваното е, че той подрани тази година не само при нас, но и в цяла Европа. Това, което обикновено се случваше в края на януари, сега се случи в края на декември, точно по празниците", обясни д-р Кунчев.

"Човек изведнъж се събужда и разбира, че е болен с висока температура, силна отпадналост, силно проявено главоболие, болки по ставите и мускулите. До такава степен са проявени симптомите, че почти във всички случаи се налага 2-3 дни да останем на легло, на домашен режим. Това донякъде е добре и за него, за да не се развиват най-често срещаните усложнения като пневмонии, бронхити, а и с оглед да предпазим от заразяване по-голям брой хора", настоя той.

Доктор Кунчев посочи още, че в началото на новата 2017 г. няма да има нова грипна епидемия, а ще е продължение на тази, която сега започна, тъй като остава само седмица до края на годината.

"Явно е, че за повечето райони епидемични нива ще бъдат достигнати в началото на януари. Така че може би ще завърши в рамките на януари месец навсякъде в страната и тогава ще отчетем и какви са били нейните характеристики в сравнение с други години", допълни той. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase