Източник: Reuters, архив

В условията на стабилни зимни поледици се повишава изключително много броят на пациентите със счупвания в крайниците. Най-често страдат възрастните хора, които имат много по-крехка костна структура, а периодът за възстановяване е сравнително удължен и оперативният кръг техники е значително свит, поради налични придружаващи заболявания и риск за здравето и живота. 

Едно от най-честите счупвания през зимния период при възрастните хора е фрактурата на бедрената шийка – fractura coli femoris. Обикновено се среща при пациенти над 50-годишна възраст. Самото счупване се развива на базата на хипоенергийна травма, която най-често се развива след падане на земята – вкъщи, на улицата, удари с тъпи предмети, самонаранявания и тн. 
 
Колко вида може да бъде счупването и каква е клиничната картина?
 
Според съвременните медицински схващания, видовете счупване на бедрената кост в нейната шийка могат да бъдат класифицирани по Гардън и по алтернативната класификация, която се основава на ъгъла на фрактурната линия спрямо основната хоризонтална ос в костите. 
 
Според класификацията на Гардън има 4 вида фрактури, които определят и прогнозата за възстановяване и запазване целостта на костите. Според Гардън I и II, фрактурата е неразместена, има добра прогноза за бързо възстановяване на пациентите и по-нисък риск от развитие на некроза в костите в последствие. Според Гардън III и IV, фрактурите са с дислокация – разместване, където има ниска вероятност за последващо правилно и качествено срастване, както и висок риск за развитие на некроза на костите, т.е. умъртвяване на костната тъкан. Последните две групи от класификацията на Гардън най-често се срещат при възрастни хора над 75-годишна възраст за жени и 80-годишна възраст за мъже.
 
Продължението на статията четете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase