Снимка: Архив, Reuters

Парченце черен шоколад на ден може на предотврати сърдечносъдовите заболявания и да помогне на страдащите от диабет, твърдят американски учени, цитирани от в. "Дейли мейл" и "Дейли експрес".

Учени от университета "Браун" установиха, че флаванолите в какаото увеличават "добрия" холестерол и намаляват възпалението на артериите. Те откриха, че 600 мг дневно от богато на флаваноли какао, като в черния шоколад, намалява рязко опасността от поява на сърдечно заболяване.

Освен това флаванолите помагат и на хората с диабет, като намаляват инсулиновата резистентност и кръвната захар.

Флаванолите от какаото поддържат здравословно ниво на кислород в кръвта и така се доставят важни хранителни съставки до органите. Те помагат и срещу нарушена мастна обмяна.

Учените са стигнали до тези изводи, разглеждайки кардиометаболитното състояние на 1139 доброволци, консумирали шоколадови флаваноли за 19 различни изследвания. Тъй като ползата от шоколада зависи от приетото количество какао, тъмните разновидности са за предпочитане пред млечните.

Повечето участници в изследването са яли по 25 гр шоколад дневно.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase