bTV

Над 450 милиона души по света имат психични разстройства. Българите най-често страдат от тревожни разстройства – 11,4% от населението.

6,2% от българите имат разстройства на настроението или депресии и афективни състояния, а 3,3% от населението злоупотребяват с вещества. От 20 до 34 години е най-рисковата възраст за тежки депресии. Жените боледуват по-често от мъжете и също така по-често търсят професионална помощ, информира bTV.

Стряскащите данни оповестява Националният център по обществено здраве и анализи към МЗ, цитирайки Световната здравна организация. Те излизат в навечерието на Световния ден на психичното здраве, който ще отбележим за 24-та поредна година на 10 октомври.

Основни причини за психическите разстройства са стресът в ежедневието и особеностите в начина на живот. Влияние оказват и социално-икономическите фактори, генетичната предразположеност, културните особености.

Сред първите симптоми за наличието на проблеми са безсънието, честата умора, лошото настроение, раздразнителността.

В тези случаи човек трябва да потърси медицинска помощ при психиатър, психотерапевт, психолог. Стигмата към психиатричната помощ и психиатричните проблеми пречат психическите разстройства да бъдат навременно и адекватно лекувани още в техния ранен стадий.

През 2016 г. темата на Световния ден на психичното здраве, определена от СЗО, е свързана с оказването на психологическа първа помощ по време на кризи и нейната роля за опазване на достойнството на пострадалите хора.

От СЗО отчитат, че кризисни събития след травми, внезапни загуби, произшествия, грабежи, природни бедствия се случват във всички общности по света.

В момента брутални конфликти в много страни съсипват живота на повече от 100 милиона жени, мъже, момичета и момчета. Повече от 60 милиона души са разселени на различни места – най-големият брой хора от Втората световна война насам. Хората в кризисни ситуации са още по-уязвими по отношение на стреса, употребата на психоактивни вещества, социалните нужди, нарушенията в социалното функциониране.

Първоначалната психологическа помощ най-често оказват екипите на спешна помощ в случай на пътно-транспортни злополуки, полицейските служби при въоръжени грабежи, медицинският персонал в случай на физически травми, учителите, когато събитията са в училище, администрациите при хората, търсещи убежище и т.н., отчитат от СЗО.

Много от тях се отнасят с топлота и подкрепа към хората в стрес, току-що преживели кризисно събитие. Други обаче изпитват дискомфорт от емоционалния стрес на оцелелите и се вцепеняват. Понякога емоционалният стрес напълно се пренебрегва. Има и случаи, в които хората, бързайки да си свършат работата, без умисъл потъпкват човешкото достойнство.


 

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 2 години

"преследващи единственно материалното си благополучие, надявайки се, че в него ще открием щастието, уви, дори и да слечелим милиони пак си оставаме сами, защото сме загубили най важното - споделеното щастие"

Какви милиони сънуваш, бе човек. Хората масово се тревожат от: Като дойде сметката за тока, ами ако фирмата фалира и си загубя работата, сега как да спестим за новите ботуши на детето, ами ако се развали колата? Пък с милионите щастието много бързо става споделено.

11

А1

преди 2 години

Живеем в панелки - клетки, отчуждени, затворени в себе си, преследващи единственно материалното си благополучие, надявайки се, че в него ще открием щастието, уви, дори и да слечелим милиони пак си оставаме сами, защото сме загубили най важното - споделеното щастие - и сме се превърнали в богати, успешни, но, самотни Егоисти!

10

Пари та пари.....

преди 2 години

Не е толкова въпрос на пари! Не си мислете че парите ще ви решат всички проблеми.
И богатите са в депресия, и те полудяват. Такива са времената в които живеем. Япония например е една от най развитите страни в света, хората са заможни, но в същото време са на едно от първите места по самоубийства!
Аз познавах едно момче в бг. което беше милионер (наследи голям бизнес) ама беше в голяма депресия, почна да се друса с хероин и умря от свръх доза. Има много други подобни случаи.