Източник: Reuters, архив

При голяма част от случаите на спонтанен аборт точната причина остава неясна. Неслучайно зачеването се възприема като едно от „чудесата” на природата и въпреки сериозно натрупаните данни за механизма и стадиите, през които минава оплодената яйцеклетка до оформянето на зрелия плод и последващата му „поява” на бял свят, все пак в някои случаи остава загадка причината за преждевременното прекъсване на бременността.

Това е моментът, в който състоянието, наречено „Антифосфолипиден синдром” придобива все по-голямо медицинско значение като евентуален отговорник за настъпилите усложнения на бременността.
 
Какво представлява антифосфолипидният синдром? 
 
Антифосфолипидният синдром представлява придобито автоимунно заболяване, при което имунната система на човека се насочва срещу собствените клетки, имащи отношение към процесите на кръвосъсирване. В резултат се наблюдава засилване на процесите на тромбообразуване в артериалните и венозни съдове и произтичащите от това усложнения, включително прекъсване на бременността.
 
Каква е честотата на изява на заболяването и има ли връзка с други заболявания? 
 
Точната честота на засегнатите не е известна, но се предполага, че около и над 5% от здравите индивиди имат потенциален риск от развитие на антифосфолипидния синдром. В някои случаи състоянието се изявява едновременно със заболявания като системен лупус и други ревматични и автоимунни заболявания. В повечето случаи обаче остава неизвестно, тъй като не се търси целенасочено. Засегнати са предимно хората в млада и средно напреднала възраст, но практически може да се изяви във всеки етап от живота, дори под 8 месечна възраст.
 
Кои са най-честите усложнения на антифосфолипидния синдром? 
 
Антифосфолипидният синдром е отговорен за 14% от всички мозъчни инсулти, 11% от миокардните инфаркти, 10% от дълбоките венозни тромбози, 6% от усложненията на бременността и 9% от спонтанните аборти.
 
Продължението на темата четете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase