Източник: Reuters
Функционалният алкохолик пие прекомерно, но е деен в различни сфери на живота си. Такъв човек може да има престижна работа, социални връзки, както и да полага грижи за здравето и тялото си. Това затруднява идентифицирането на негативните последствия от злоупотребата с алкохол. Функционалните алкохолици понякога компенсират, например чрез спорт, за да се противопоставят на идеята, че имат психологическа зависимост към алкохола. 
 
Алкохолът е изключително важно средство за функционалния алкохолик. Този човек ще подреди живота си така, че да има възможност да го консумира. Например ще се събира с приятели на места където се сервира алкохол, ще уреди някой друг да шофира, ще си носи бутилка за всеки случай и т.н. Ще се събира с хора, за които консумацията на алкохол е част от заниманията. Функционалните алкохолици се чувстват отговорни хора, защото те не шофират пили, но това често „крие“ тежко пиене у дома и отказ от излизане при липса на транспорт.
 
Въпреки привидната нормалност обаче, функционалният алкохолизъм обикновено има истински и тежки последствия върху семействата, физическото и психичното здраве и личностните връзки. Дори агресията и здравословните проблеми да не фигурират, изнервеността, махмурлукът и стресът са неизбежни. Тези негативни последствия може да се забавят във времето, но винаги се появяват в даден момент.

Повече за функционалния алкохолизъм и тълкуванията на психолога

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase