Източник: Reuters
Яйчниците са органи, изпълняващи две функции – ендокринна с производство на хормони и репродуктивна, свързана с фоликулогенеза и оформяне на зряла яйцеклетка. Двете им функции са тясно свързани и зависими една от друга.
 
Функцията на яйчниците има затихващ характер с напредване на възрастта. Това вероятно е заложено еволюционно при жената с оглед нейната роля да създава и износва живот. Средностатистически жената навлиза в т. нар. менопауза около 51-годишна възраст. Тогава се наблюдава трайно прекъсване на хормоналната продукция на яйчниците, а с това и на репродуктивната им функция.
 
Когато наблюдаваме отпадане на яйчниковата функция преди 40-годишна възраст, говорим за преждевременна овариална (яйчникова) недостатъчност (ПОН). Състоянието се характеризира с аменорея, хипоестрогенизъм (т.е. намалени естрогенови нива) и повишени нива на фоликулостимулиращ хормон (ФСХ). За разлика от менопаузата при преждевременната овариална недостатъчност е възможна спонтанна овариална активност и бременност.

Можете да прочетете цялата статия на д-р Пламена Кабакчиева в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase