Източник: Reuters, архив

Всеки продукт, който съдържа химически вещества, има и потенциални лоши странични ефекти. Лакът за коса не е изключение. Разбира се, този продукт е ценен за много жени, тъй като прави чудеса за прическата, която дава завършеност на външния вид. 

Този продукт обаче не бива да става част от ежедневния режим за разкрасяване. Ето защо това е толкова важно...
 
Лакът за коса съдържа група активни съставки като няколко полимери и разтворители. Проблемът е, че те могат да причинят дразнене в носа, очите, гърлото и по кожата. Контактът с тях може да доведе и до алергични реакции като кихане, зачервени очи, поява на обриви и сърбеж.
 
Честата употреба на лака за коса може да е причина за затруднения в дишането. Другите странични ефекти включват понижаване на кръвното налягане и развитие на белодробни заболявания. В много от спрейовете се открива и съединението пропилен гликол, който може да бъде отровен, ако се вдишва често. Възможно е дори и да доведе до развитие на рак. Вместо това, е препоръчително да се избират естествени тонизиращи продукти, за да бъде косата по-силна и здрава.
 
Ако лакът за коса не се отмие добре, има риск косата да се изсуши и да стане чуплива. Редовната му употреба също така повишава и броя на накъсаните краища.
 
Няколко съвета за правилно използване на лака за коса...
 
Важно е да се уверим, че при нанасяне държим лака за коса поне на 30 см разстояние от косата. Освен това, той не бива да се съсредоточава само върху една област, ами да се движи по цялата коса. Щом почувстваме, че косата започва да се втвърдява, трябва да спрем да го впръскваме.
 
Винаги продуктът следва да се нанася в добре проветрено помещение, за да се намали рискът от вдишването му.
Лакът за коса съдържа и алкохол, който може да изсуши скалпа. Затова той не бива да се използва директно върху него.
 
Още полезни съвети за красотата и здравето, четете на Puls.bg
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase