Снимка: Vogue

Мислите ли си за кутийката с бисквити, която ви очаква след края на работния ден? Дори и да сме много дисциплинирани в храненето, често се случва да усетим желанието да похапнем нещо определено.
Идеята да хапнем нещо сладко, мазно или солено често се бърка с глада.

А желанието е навик, настанил се в мозъка ни. Ето как да се справите с него:

1. Ако ви се яде нещо солено

Когато на хората им се хапва брецел или пък пържени картофи, най-често става въпрос за желание на тялото да си набави въглехидрати. Желанието за нещо солено може и да е знак за дехидратация или нарушен баланс на електролитите.

Ако ви се яде нещо солено, хапнете шепа печени ядки. Те са пълни с полезни мазнини, протеини и витамини, а и са солени.

Ако това ви се случва често, вероятно пък приемате твърде много сол. Пробвайте да добавяте повече подправки към ястията си и да намалите солта. Така яденето пак ще има богат вкус, а ще е по-здравословно.

2. Ако ви се хапва нещо сладко

Някои учени твърдят, че захарта пристрастява. Колкото повече захар ядете, толкова повече ще искате да ядете. Ако желанието ви е нетърпимо, яжте плод, или си вземете нещо, което е с естествен подсладител, различен от захарта.

Плодовете са богати на естествени захари и въглехидрати, балансирани с фибри и други нутриенти.

3. Желанието за ядене преди цикъл

Много жени са раздразнителни седмица преди цикъл. Успокоява ги само шоколад и то само цял. Това вероятно се дължи на високите нива на естроген и прогестерон.

Ако желанието ви да погълнете цял шоколад е огромно в тези дни, задоволете го с черен шоколад. Ако гладът е неопределен откъм вкус, задоволете го с полезни мазнини от семена и ядки.

Още по темата можете да прочетете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase