Снимка: архив Reuters

Край на глобите за джипита, които надхвърлят лимита си за издаване на направления, обеща здравният министър Петър Москов.

Досега НЗОК санкционираше личните лекари, ако не дай си Боже, надхвърлят сметките и за месец дадат повече направления за специалист на болните си пациенти. Тази разпоредба не се харесваше нито на джипитата, които се оказваха просто търговци, нито на пациентите, които въпреки че си внасят добросъвестно здравните осигуровки, в крайна сметка бяха принудени да си плащат за частен прием при специалист.

"Ще се върне стара методика и ще има отмяна на санкциите за надвишаване на направленията. Само когато се надвиши лимита на РЗОК, тогава ще има санкции", обяви Москов и отчете пред депутатите, че е изпълнил част от исканията на протестиращите лекари.

Едно от тях е джипитата да имат възможността за 24-часов ангажимент към пациентите си. Връщат се и четирите профилактични прегледи за пациенти с хипертония, които отделно ще имат още два при кардиолог.

"За всичко, което е резонно съм на разположение на личните лекари", коментира здравният министър.

Според него обаче не е приемливо нежеланието на джипитата да има ясни критерии за резултата от дейността им.

"Трябва да има критерии каква част от пациентите, които личните лекари наблюдават е било нужно да стигнат на по - горните нива и съответно по-добрите лекари да бъдат поощрявани за сметка на други", подчерта той.

Очаквано депутатите от БСП, по чието искане Москов беше изслушан в парламента, не останаха доволни от него.

"Чухме изказване, което точно описва ситуацията в здравеопазването - хаос и лутащи се хора. Министърът е издал заповед на частните болници да правят графици и да преглеждат. Това показва, че положението в здравеопазването е военно. Може би трябва да започне мобилизация на лекари, сестри и санитари", коментира соцлидерът Михаил Миков.

Според него това е война срещу хората, които ще платят с живота си и заради това премиерът Бойко Борисов трябва да се заеме пряко със здравеопазването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase