Източник: Reuters, архив

Когато страхът започне да се покачва, умът „препуска“, пулсът се ускорява и дъхът на моменти спира. В случай на подобно преживяване, е полезно да знаем с помощта на кои практики бихме могли да успокоим ума и то за секунди.

1. Дълбоки вдишвания

Когато тревожността и безпокойството ни обземат, цялото тяло се напряга, а дишането става „плитко“, вместо да бъде дълбоко и успокояващо. Това дишане не позволява на организма да се отпусне. 

Препоръчително е да поемем няколко последователни дълбоки вдишвания. Важно е вдишването да става през носа, а издишването – през устата. Трябва още да се уверим, че времето за издишване е по-дълго, в сравнение с времето за вдишване. Дълбокото дишане „казва“ на организма да успокои ума.

2. Да поседим мълчаливо

В напрегнатите моменти е препоръчително също така да се изолираме и да седнем на тихо място като затворим очи в продължение 2 – 3 минути. Следва да се съсредоточим върху дишането си. Тази практика може да ни успокои в рамките на няколко секунди. 

Затварянето на очите, заедно с наблюдаване на дишането, помага за освобождаване на съзнанието от ненужната бъркотия, която поражда безпокойството, а тялото и умът се отпускат.

Как още можем да прогоним тревожността четете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase