Източник: Reuters, архив

Новороденото дете не е умален модел на възрастен индивид. То има свои специфични нужди, с които родителите трябва да бъдат запознати, за да расте и да се развива то правилно.

1. Ритъм на живот на бебето

През първите месеци от своя живот бебето прекарва по-голяма част от денонощието в сън. Събужда се единствено, за да се нахрани или при преобуване след изхождане. Препоръчително е детето да спи обърнато на една страна. По този начин се избягва евентуална регургитация (повръщане) на мляко и задавяне. Позиция ляво-дясно се редува с цел да не се деформират костите на черепа.

През нощта бебето също спи, като се събужда, само ако е гладно. Някои деца са по-плачливи и ангажират активно вниманието на родителите във времето за нощната им почивка. В такъв случай е важно родителите да се уверят, че няма причина, която да провокира неспокойствието на детето – глад, болка - например колики, повишена температура. Бебето се обръща на другата страна в леглото и, ако продължава да плаче, може да му се даде неподсладена вода. Тя не му доставя удоволствие както кърмата и обикновено детето се успокоява след известен период от време.

Повече за грижите за новороденото може да научите на Puls.bg

Коментари Напиши коментар

2

Анонимен

преди 7 години

Задължително го ваксинирате с турска ваксина.

1

Анонимен

преди 7 години

Прекрасно българче сте показали! Нарочно, нали?