Снимка: Reuters, архив

Красивата есен за жалост идва с не дотам красивите настинка и грип, които често „блокират“ ежедневния ни ритъм и могат да доведат до някои доста сериозни последици.

Да избегнем първото есенно разболяване е трудно, особено ако имаме дете на училище или детска градина, където обменът на болестотворни микроорганизми е пиков почти по всяко време на годината.
 
Същото важи и за работата в отворени офис пространства. Според учени от университета в Аризона, ако един от колегите ни е болен, за по-малко от 4 часа неговите микроби вече са навсякъде из помещението – върху дръжките на вратите, копчетата на асансьора, диспенсъра за вода и прочие.
 
За предпазване от грипните вируси помагат най-вече природосъобразното хранене, спазването на отлична хигиена, спортуването и приемането на достатъчно витамини и минерали. Има обаче и някои по-дребни фактори от ежедневието ни, на които също трябва да обръщаме внимание, ако искаме да останем здрави.
 
"Не" на алкохола
 
Макар в българската народопсихология алкохолът и в частност добрата стара домашна ракия, да се слави като универсално средство за предпазване от всякакъв вид инфекции, той има негативно влияние върху имунитета.
 
Причината е, че концентратите нарушават качеството на съня – основният начин за възстановяване и подсилване на организма. Когато човек не почива добре, имунната му система бързо се срива и става лесна плячка на зловредните вируси.
 
Протеини
 
Според последните изследвания бедният на протеини хранителен режим изтощава имунната система и прави организма по-податлив на тежки инфекции. Специалистите по хранене апелират в дневното меню редовно да присъстват риба, яйца и мляко.
 
Още начини за предпазване от грипа ще намерите на Рuls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase