Снимка: архив Булфото

Здравният министър Петър Москов посъветва хората, които нямат възможност да си плащат здравните вноски, да спестяват от кафе и цигари.

"Точната сума за една здравна вноска на месец е 16,80 лв. По размириците гледах големи групи хора все с кафе и цигари - ако си ги спестите за три дена, ще имате за здравни осигуровки", каза министърът.

Още по темата

Коментарът му идва ден след като парламентът прие окончателно предлаганите от него промени в Закона за здравното осигуряване. Основен момент в тях е решението - здравноосигурителни права да се възстановяват след плащане на вноските пет години назад, а не три, както беше досега.

"Ако ми вменявате социална вина, приемете, че като човек искам да защитя всички хора, които независимо какво им дава системата през годините, са били коректни спрямо закона. Ако аз, и вие сме се осигурявали всеки месец, то няма причина някой друг да не го е правил", коментира Москов промените днес.

Той отхвърли обвиненията на опозицията по време на вчерашните дебати, че държавата изнудва хората с плащането на вноските назад във времето.

"Като кажеш в едно изречение, че не трябва да се търси дължимото и че системата е недофинансирана, ти си противоречиш", каза още министърът.

Москов коментира и смяната на ръководството болница "Св. Анна", като според него в това не трябва да се търси нещо необичайно. "Сменят се шефове на банки, което е обичайно, но като се смени директор на болница, изведнъж представлява държавен въпрос. Нямам една причина за тази смяна, а 7 млн. и всички бяха в КТБ", каза той.

Здравният министър съобщи, че до 22 юни ще бъде осигурена 5-валентна и 6-валетна ваксина за деца. Това ще стане чрез споразумение с Турция. По-рано бе съобщено, че съществува опасност децата да останат без ваксини до края на месеца.

"Осигурени са 100 хиляди ваксини. За следващата година има ясен сигнал към фармацевтичните фирми, че държавата няма да се подаде на натиск и няма да търпи да й се извиват ръцете по отношение на ваксините", каза министърът. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase