Източник: Reuters, архив

Тестисите могат да разкрият много за техния притежател, оказва се. Според това какъв е размерът им може да се съди за здравословното му състояние.

По-големи тестиси – повече сърдечни проблеми 

През 2013 г. по време на проучване сред 2800 мъже, се установява, че при тези, които имат по-големи тестиси, рискът от развитие на сърдечни заболявания е повишен. Те консумират и по-големи количества алкохол и съответно имат по-високи нива на кръвното налягане. 

И все пак експертите смятат, че причината за сърдечните проблеми се дължи на лутеинизиращия хормон, който регулира секрецията на тестостерона. Според данните на проучвания по-високите нива на тестостерон се свързват с по-голяма честота на сърдечните проблеми. 

По-малки тестиси – проблеми със съня

Интересната връзка откриват изследователи от Университета на Южна Дания. Обект на проучване са близо 1000 мъже. Изучават се техният график за сън, прекъсването на съня, както и навиците в това отношение. 

Установява се, че при тези мъже, които страдат от безсъние, стоят до късно вечер или си лягат по различно време, броят на сперматозоидите е с 29% по-нисък. Освен това, тестисите им са с 1,6% по-деформирани и с по-малък размер.

Малките тестиси не са причина за нарушенията, свързани със съня. Данните сочат, че мъжете с по-малки тестиси може да не си осигуряват достатъчно сън. 

Учените допълват, че недостатъчната почивка през нощта се свързва и с по-нездравословен начин на живот, който включва повишена консумация на мазни храни, алкохол, тютюнопушене. 

Данните на друго пък свързва по-малкия размер на тестисите и с повишено чувство за бащински дълг.

Още интересна и полезна информация четете в рубриката "Секс и здраве" на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase