Снимка: Булфото, архив

Между 1 и 2 процента от средствата, които ежегодно НЗОК отделя за болнична медицинска помощ, се очаква да бъдат спестени след въвеждане на Регистрационната система на събития по хоспитализация и дехоспитализация, каза в интервю за БТА Мартин Банков, ръководител на проекта за изграждане на Системата.

Тези средства не изглеждат много, но ако си дадем сметка, че за болнична помощ всяка година се харчат около 1.5 млрд.лв., очакваните от нас спестявания са сериозни, коментира Мартин Банков.

Изследвания, извършвани в ЕС и Северна Америка, показват, че средно между 10 и 12 на сто от публичните средства за здравеопазване се губят в резултат не само на измами и злоупотреби, но и на прости грешки, отбеляза експертът. Колкото повече намалява влиянието на човешкия фактор в контрола върху системите на здравеопазване, толкова повече намалява и този дял от загубени средства, каза още Банков.

Системата работи от 1 април и от 366 лечебни заведения за болнична помощ, с които НЗОК е сключила договори, 19 не са отчели никаква дейност в системата. Голяма част от тях са медицински центрове, които освен цялата друга дейност, която извършват, разполагат и с легла и работят и по пет клинични пътеки. Две от клиничните пътеки са за очни заболявания, две - хирургични, една - за глухота. Съществува вероятност да не са имали наистина случаи на прием на пациенти.

Банков обясни, че е възложена проверка, за да се установи защо тези центрове нямат никаква активност в Системата. Вероятно следващата седмица ще имаме резултат от тези проверки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase