Източник: Reuters, архив

Ендокринните тумори на панкреаса произхождат от хормон-продуциращите клетки на задстомашната жлеза. Тези неоплазми са по-редки от карцинома на панкреаса и понякога биват трудно диагностицирани, защото не се мисли за тях. Освен това те може да имитират други заболявания и състояния.

Ендокринните тумори на панкреаса са малки по размер. Например, те може да са с големината на лещено зърно. Понякога дори и да произхождат най-често от панкреасните ендокринни клетки, туморчетата не са разположени в задстомашната жлеза, а в стената на стомаха или на тънкото черво. Това създава допълнителни диагностични затруднения.

Няма характерни туморни маркери, които да насочват вниманието на специалистите към тази патология. Единствен начин за тяхното доказване остава регистрирането на повишена серумна концентрация на произведените от раковите клетки хормони. Завишените нива на тези хормони издават произхода на патологията.

Някои по-злокачествени варианти на тези неоплазми не произвеждат хормони и тяхното доказване се осъществява в по-напреднал стадий на инфилтрация на околните тъкани. По правило колкото по-високо диференциран и хормон-продуциращ е един тумор, толкова по-доброкачествено е неговото поведение.

Повече за ендокринните тумори на панкреаса може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase