Източник: Reuters, архив

Ледената сауна е значително по-малко популярна от финландската и парната баня. Броят на ледените сауни в България бавно расте като основно те могат да се открият в СПА комплексите.

Там, обаче, тяхното приложение е с различен нюанс от медицинското. Отново се използват ниски температури, но техните стойности са осезаемо по-близки до физиологичната граница на поносимост на организма и се колебаят около 0 градуса.

При нулевите температури, вероятно, се наблюдават сходни ефекти на тези, провокирани от екстремно ниските стойности в криосауните. За разлика от последните, в биологичните ледени сауни по СПА комплексите, ефектите на ниските температури са степенно по-слабо проявени. Предназначението на ледената сауна в тези случаи е по-скоро като контрастна процедура на конвенционалните горещи сауни.

Криосауните за медицинско приложение са разпространени само в някои страни. Техните температури достигат до -180 градуса. Най-често се регулират в интервала от -120 до -160 градуса.

При тези условия човешкото тяло не би могло да издържи особено дълго време. Терапевтичното време е до 3 минути.

Пациентът влиза в сауната по чорапи, с ръкавици, кърпа на устата и по бански.

Поддържането на температурата в посочените граници се осъществява чрез разреждане на нормален въздух с изпарения на течен азот.

Процедурата се нарича целотелесна криотерапия. За пръв път, тя е била приложена в Япония през 1978 г.

Повече за ефектите на ледената сауна върху организма може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase