Източник: Reuters, архив

Жените са изложени на риск от инфаркт и инсулт след раждането за по-дълъг период, отколкото се смяташе до момента, сочат данните на ново проучване.

Оказва се, че новите майки са застрашени от кръвни съсиреци 12 седмици след раждането – два пъти по-дълго, отколкото лекарите смятаха.

Ръководителят на проучването – д-р Хуман Камел, представя проучването по време на конференцията, посветена на инсулта, на Американската кардиологична асоциация.

Жените са по-застрашени от кръвни съсиреци след раждане, защото съставките в кръвта се повишават по време на самото раждане, за да се предотврати прекомерната загуба на кръв. В резултат на това, кръвта от краката по-трудно се придвижва към сърцето.

Ако съсиреци, образували се в краката, достигнат до белите дробове, това може да бъде фатално. Инсултите след раждане са рядкост, но 10% от тях завършват с летален изход.

Понякога лекарите предписват медикаменти, разреждащи кръвта за жените, при които рискът от образуването на кръвни съсиреци е повишен. Жените обикновено ги приемат в продължение на шест седмици след раждането, смятайки че това е рисковият период.

За целта на новото проучване изследователите наблюдават 1,7 млн. жени, които раждат за първи път в живота си.

През следващата година и половина 1 015 от тях развиват кръвни съсиреци – 248 от които достигат до инсулт, а 47 - до сърдечен удар. Оказва се, че рискът от кръвни съсиреци е 11 пъти по-голям през първите шест седмици след раждането и повече от два пъти по-голям през вторите шест.

Данните от проучването са публикувани в New England Journal of Medicine.

Още интересна и полезна здравна информация може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase