Снимка: Архив Reuters

Близо половин милион нови случаи на рак годишно в света могат да бъдат приписани на наднорменото тегло и затлъстяването, съобщават Франс прес и Ройтерс. Данните са от изследване, публикувано в специализираното медицинско издание "Лансет Онколъджи".

Изследването, проведено от Международната агенция за изследване на рака към Световната здравна организация (СЗО), смята, че свръхтеглото и затлъставянето са се превърнали в първостепенен риск и са причина за 3,6% (около 481 000 случая) от регистрираните нови случаи на рак сред възрастните през 2012.

Анализът се основава на широката база данни Globocan, съдържаща данни за заболяванията и смъртността от рак в 184 страни.

Най-засегнати са богатите страни с близо две трети (64%) от случаите на рак, дължащи се на затлъстяване в Северна Америка (111 000 нови случая или близо една четвърт от общия брой нови случаи в света) и в Европа.

Подсахарска Африка е областта с най-малък принос за тази равносметка (7300 случая).

Страните от Източна Европа са между най-засегнатите на европейския континент с 65 000 случая.

Изследването показва, че взаимовръзката между рак и затлъстяване засяга повече жените, отколкото мъжете, в голяма степен заради рака на ендометриума (лигавицата на матката) и рака на гърдата след менопаузата. Мъжете със свръхтегло пък по-често заболяват от рак на бъбреците и дебелото черво.

Една четвърт от случаите на рак, дължащи се на наднормено тегло и затлъстяване в света - или повече от 100 000 случая - e могло да бъдат избегнати, ако засегнатите населения бяха успели да запазят средното си тегло отпреди 30 години, смятат авторите на изследването.

По данни на СЗО броят на затлъстелите се е удвоил от 1980г. . Наднорменото тегло засяга 1,4 милиарда души на възраст над 20 години, от тях от затлъстяване страдат над 200 милиона мъже и близо 300 милиона жени.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase