Снимка: Reuters

Антибиотична резистентност се регистрира все по-често при бактерии, които причиняват чести и сериозни инфекции, като сепсис, диария, пневмония, уроинфекции и гонорея, са изводите в наскоро публикуван доклад на Световната здравна организация, цитиран от Medical news.

За последните 30 години няма значим напредък в създаването на нови ефикасни антибиотици.

Без вземането на спешни мерки е възможно настъпването на постантибиотична ера, когато банални инфекции или леки наранявания могат да доведат до фатален изход.
 
Експерти на СЗО са извършили анализ на антимикробната и антибиотичната резистентност в 114 страни по света, като са включили информация за различни инфекциозни заболявания като HIV, малария, туберкулоза и грип.
 
Според тях развитието на резистентност от страна на микроорганизмите е световен проблем, който засяга както бедните, така и развитите страни. Особено рискови за тежки усложнения са пациентите на химиотерапия, преждевременно родените деца, състояния на недохранване или в болни в следоперативния период.
 
Основните изводи от доклада са:
 
  • във всички страни по света е регистрирана резистентност към карбапенемите при лечение на инфекции в резултат на Klebsiella pneumoniaе, който е водещ причинител на придобитите в болнични условия пневмонии, сепсис, инфекции при новородените и при пациенти в интензивните отделения. Макар че карбапенемите са последна защита срещу K. pneumoniaе, в някои страни резистентността към тях вече достига 50%.

 

Продължението ще намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase