Източник: Reuters

Много е вероятно да има връзка между рядка кръвна група и загубата на паметта по-късно в живота, сочи американско проучване. 

Хората с кръвна група AB, която се среща само сред 4% от населението, са по-склонни да развият нарушения, свързани с мисленето и паметта, в сравнение с тези, които са с друга кръвна група. 

Проучването е базирано на предишно такова, според което вида на кръвната група може да окаже влияние на сърцето. 

Екипът учени, воден от д-р Мери Кушман от Университета на Колежа по медицина във Вермонт, Бърлингтън, анализират данни от близо 30 000 души, на 45 години и по-възрастни. 

По време на 3-годишното проучване, 495 от тях развиват проблеми, свързани с мисленето и паметта или когнитивни увреждания. 

Изследователите установяват, че участниците с кръвна група AB са 6% от хората в групата, които развиват когнитивни увреждания. Същият процент сред общото население е 4. 

Според учените тези, които имат определена кръвна група, като 0, може да имат по-малък риск от сърдечносъдово заболяване, което защитава мозъка. Те припомнят, че предишни проучвания посочват и други фактори, които повишават риска от деменция и когнитивни увреждания. Такива са високото кръвно налягане, високият холестерол и диабетът.

От друга страна, видът на кръвната група се свързва с други съдови заболявания като инсулт. В този смисъл, данните от проучването установяват връзка между съдовите проблеми и здравето на мозъка. Учените допълват, че са нужни допълнителни изследвания, които да потвърдят тези резултати.

Данните са публикувани в Neurology.

 

Повече интересна и полезна информация на здравна тематика може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase