Източник: Reuters

Антибиотиците са необходимото „зло”, до което стигаме понякога в борбата срещу бактериите, причиняващи болести и инфекции. За съжаление, когато унищожаваме тях, нанасяме и други, сериозни щети върху организма си. Кои са те и как да неутрализираме неблагоприятния ефект от употребата на антибиотични лекарства, като в същото време извлечем максимални ползи за здравето си?

Какво се случва в организма?

Мисленето за антибиотика като за „вълшебното хапче”, което в рамките на ден-два разрешава здравословните ни проблеми, носи сериозни рискове и последици. Грешка е третирането на вирусни инфекции (например простудни заболявания, грип и др.) с антибиотици - те не въздействат върху вирусите. Когато се налага употребата им, това обичайно е свързано с развитието на вторична инфекция.

За да има ефект от лечението, антибиотиците трябва да се използват само в случай на абсолютна необходимост. Честата им и безразборна употреба потиска естествения отговор на имунната система и води до отслабването й. Когато организмът вече не успява сам да се справя с инфекциите, постепенно се стига до нуждата от нови и все по-силни лекарства, а на даден етап се развива резистентност към тях.

Употребата на силни медикаменти, продължителното антибиотично лечение носят опасността от поява на дисбаланс в чревната флора. Така редица бактерии, гъбички, паразити могат да се размножават бързо и да виреят лесно. Дефицитът на полезни чревни бактерии води не само до оплаквания като метеоризъм, диария, запек и др., но и застрашават да провокират сериозни заболявания.

 

Продължението на статията може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase