Източник: Reuters

Дълбокото дишане изглежда, че винаги оказва положително въздействие върху състоянието на ума, както и на цялостното благосъстояние. Замисляли ли сте се обаче, че дишането може и да предотврати заболяване?

Според йогийската философия начинът на дишане засяга толкова много аспекти - от нервната система до емоционалния отговор към заобикалящия ни свят. Колко дълбоко поемаме дъх и дали дишаме предимно през устата или чрез ноздрите са сред основните фактори относно настоящото и бъдещото благосъстояние.

Йогийските философи учат, че има дъх, но има и нещо повече от дъх. То е познато като „прана“. Това е жизнена сила, която оживотворява тялото, без която, дори и в присъствието на кислород, ние не можем да съществуваме. 

Те обясняват, че прана, което в санскритския език означава „абсолютна енергия“, е активната съставка на живота. Тя се намира навсякъде и във всичко и се използва от самото его в проявата на материална форма. 

Според думите на учителя Йоги Рамачарака когато егото напусне тялото, прана вече не е под негов контрол и може да изпълнява само командите на тялото. Той смята, че западните учените са наясно с този принцип, но тъй като няма начин да измерят прана или да открият някакви химически следи от нея, до голяма степен я отхвърлят.

 

Продължението на материала може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase