Източник: Reuters

За пореден път учени констатират, че някои здравословни проблеми на днешните поколения се дължат на храната, която са консумирали прародителите ни. Според изследване на Вашингтонския щатски университет негативните ефекти за здравето от излагането на най-широко използваните през 70-те години пестициди като метоксихлор се предават на няколко поколения по ред.

При експеримент екипът на Майкъл Скинър установява нарастване на бъбречните, заболяванията на яйчниците и случаите на затлъстяване три поколения след излагането на пестицида. Това означава, че продуктите, които бъдещата майка консумира по време на бременността залагат предразположеността на детето към определени заболявания и те се предават на поколенията след него дори при преустановяване на излагането, подчертава Скинър пред американски медии.

От новото изследване става ясно, че този пестицид променя активността на някои гени и това се предава в няколко поредни поколения.

Според Скинър използването на този пестицид е причина за увеличаващият се ръст на затлъстяване и заболеваемост на американското население през последните 50 години.

Пестицидът носи негативни ефекти върху репродуктивните способности на следващите поколения и повишена заболеваемост с напредване на възрастта.


Заради ефекта му срещу вредители метоксихлорът е бил използван в САЩ и като инсектицид за мухи, хлебарки, летящи мравки и ларвите на комари, информира изданието PLOS ONE.


Метоксихлорът е от забранените вещества за растителна защита в държавите членки на ЕС от 1991 година, като тази директива е продължена през 2002 г. В САЩ е забранен от 2003 г.


Още полезна информация за влиянието на околната среда и здравето може да прочетете в рубриката "Еко среда" в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase