Източник: Reuters

Няколко полезни съвета от д-р Иван Стаменов, педиатър, относно поведението, което трябва да имат родителите при най-честите здравословни проблеми и инциденти през лятото при децата.

 1. Ухапване от кърлеж

Ухапването от кърлеж е опасно, тъй като кърлежите могат да бъдат преносители на болести. Особено опасен е Кърлежовият енцефалит, за който практически не съществува ефективно лечение след проявена симптоматика. Важно е да се знае, че съществуват ендемични огнища в някои райони, които трябва да се избягват. Кърлежите също са преносители и на бактерии Борелии, причинители на Лаймска болест.

2. Ужилване от пчели

При ужилване само пчелите оставят жилото си. Ако видите жилото, старателно го отстранете, без да притискате мехурчето, където се намира отровата. Най-честите реакции са оток, болезненост, зачервяване и сърбеж. В такива случаи използвайте локални противовъзпалителни средства - 1 % кортизонов мехлем, поставете студен компрес на мястото на ухапване. Могат да се наблюдават и т.нар. общи реакции, проявяващи се с оток на дихателните пътища (оток на Квинке, анафилактичен шок).

3. Диспепсия

Най-голям проблем по време на почивка е диспепсията - повръщане и разстройство. Ако се случи това, трябва да преустановите храненето за 4 - 5 часа и да давате на често малки порции вода или специален разтвор за рехидратация. Когато детето започне да повръща, почти сигурно е, че ще се прибави и разстройство, което впоследствие води до обезводняване и нужда от болнично лечение. Затова още при първите симптоми е добре да започнете заместително лечение, за да се компенсират загубите на вода и електролити и да превантирате обезводняване.

Повече за поведението при честите здравословни индиценти и проблеми при децата можете да прочетете в рубриката "Детско здраве" на Puls.bg


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase