Източник: Reuters

20-секундна почивка от компютъра!

Стоенето пред компютъра, или който и да е дигитален екран, няма да навреди на очите, но може значително да ги умори и изсуши. Проучвания сочат, че примигванията са наполовина по-малко при взиране в екрана.

Специалистите препоръчват на всеки 20 минути да се гледа за поне 20 секунди на разстояние от поне 6 метра. Освен това, екранът трябва да се постави поне на 60 см разстояние и малко по-ниско от нивото на очите. Трябва да се отстранят отблясъците като се изключат всякакви подвижни светлинни източници или да се използва екранен филтър.

Винаги трябва да се носят слънчеви очила

UV радиацията може да нанесе увреждания не само на кожата, но и на очите. Вредното влияние може да доведе до развитие на катаракта, изгаряне на роговицата и дори рак на клепача. 

Препоръчително е винаги при излизане навън, дори и в облачен ден, да се носят слънчеви очила или лещи, които блокират 99 – 100% от UVA и UVB лъчите. Не е нужно защитните лещи да бъдат скъпи, просто трябва да се обърне внимание на етикета на продукта. 

Шапките също блокират вредните лъчи. Важно е да не се забравя, че снегът, водата, пясъкът – всички те могат да ги отразят.

 

Останалата част от материала може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase