Снимка: Reuters

Последици от нездравословния начин на живот, които причиняват болест на Алцхаймер и други видове деменция при възрастните хора, могат да засегнат паметта и при по-младите.

Изводът е базиран на многобройни изследвания на калифорнийски учени сред близо 20 хил. души, които изследвали зависимостта между начина на живот и когнитивните способности на мозъка, съобщава сп. Plos one.
 
Макар да е прието, че свежата и услужлива памет е привилегия на младостта, се оказва, че мнозина между 18 и 40 години често позабравят, ако не спортуват, хранят се нецелесъобразно и употребяват тютюневи изделия и алкохол.
 
Физическата активност например предизвиква по-интензивно кръвообращение, по-голям приток на кислород към нервните клетки и така подобрява функционирането им.
 
В същото време цигарите въздействат отрицателно на цялата нервна система и в частност на работата на главния мозък. Резултатите от различни изследвания сочат, че пушачите показват по-лоши резултати в упражненията на запаметяване, отколкото останалите хора.
 
Никотинът наистина може да подобри временно краткосрочната памет, но при продължително наличие на вредния навик дългосрочната памет постепенно изпада в истински нокаут.
 
И още - всекидневните стресови ситуации също влошават мозъчната дейност и способността да се запаметява. Кратката почивка е достатъчна при нормални други обстоятелства да се възстанови нормалната работа на паметта.
 
Неслучайно човек подсъзнателно забравя най-бързо именно дните, изпълнени с отрицателни емоции и преживявания – паметта има способността избирателно да “изхвърля” именно натоварващите го с негативизъм спомени.
 
Учените припомнят, че балансираното хранене е особено важно за когнитивните функции.
 
Микроелементите като фосфор, магнезий, цинк и селен са съществени за поддържането на мозъка. Към тези микроелементи се добавят и витамините B6, B9, E, необходими за високия капацитет на мозъчната дейност.
 
 
Продължението на материала можете да видите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase