Снимка: Reuters

Регулаторните органи на Европейския съюз са дали „зелена светлина“ на ново лекарство, което облекчава симптомите при болест на Дюшен.

Одобрението идва като специална мярка, която позволява лекарството да се прилага при пациенти, които нямат друга алтернатива при животозастрашаващото състояние.
 
Медикаментът на име Translarna, известен също като Ataluren, действа, като помага на човешкото тяло да си създаде по-високи количества от белтъка дистрофин, като подобрява белодробната функция и стабилизира двигателния апарат.
 
Така се понижават нивата на мускулна недостатъчност.
 
Той коригира генетичната мутация, която засяга 13% от пациентите с този вид мускулна дистрофия. С лекарството би могло да се помогне на болните да живеят пълноценен живот.
 
Болестта на Дюшен е рядка, наследствена мускулна дистрофия, която се изразява в намаляване обема на мускулатурата на момчетата. Заболяването се проявява още в ранна възраст.
 
На 16-18 години болните са напълно обездвижени. От всички видове мускулни дистрофии тя е най-тежката и най-разпространената. Засяга едно на всеки 3 500 новородени.
 
 
 
Цялата статия можете да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase