Източник: Reuters

Навярно всички сте чували приказката - ябълка дневно гони лекаря от вкъщи. Същността на тази "максима" е в химичния състав на ябълките.

Ябълките са едни от най-полезните плодове. Освен всичките здравословни ползи те спомагат за избелване на зъбите. Съществува едно правило при плодовете и зеленчуците - колкото по-зелени са те, толкова повече ненаситени мастни киселини съдържат. Ненаситените мастни киселини имат основно участие в обмяната на веществата и активирането на метаболизма. С това си качество ябълките са изключително полезни за бременни жени и бъдещото бебе.

Ябълките са плод с много нисък гликемичен индекс, което ги прави подходящи за вечерна консумация, както и като междинно хранене в по-строгите диети. В ябълките се съдържат около 12-15% въглехидрати. От тях в най-голямо количество е пектинът и целулозата, много малко глюкоза и фруктоза, които практически не се складират под формата на телесни мазнини, заради малкото си количество в един плод. Средно една ябълка доставя около 80 ккал.

В състава на ябълките голямо процентно съотношение взимат и витамините - А, В, С, D и др. Количеството на витамин А и D ускорява подмладяването на кожата чрез епитализиране на повърхностния слой с нови и свежи епителни клетки. Витамин С е един от най-капризните витамини в ябълката. Той се съдържа най-много в обелката й. Освен това в нея има много пектин и целулоза, което я прави подходяща при терапията на стомашно-чревна непроходимост, както и разстройства.

Останалата чат от материала може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase