Източник: Reuters

Броят на случаите на увреждане на зрението, както и неговата загуба в световен мащаб, свързани с катаракта и макулна дегенерация, варират според географското местоположение, открива ново проучване. 

Авторът му Рупърт Борн от Съюза за изследване на зрението и очите към университета "Англия Раскин" обяснява, че това е най-мащабното проучване, свързано с увреждане и загуба на зрението. 

Изследователите проучват проблемите със зрението на доброволци в периода между 1990 и 2010 г., като вземат под внимание и географското положение на местоживеенето им. Учените определят слепотата като „острота на зрението в по-силното око - по-малка от 3/60“, а умереното и тежко увреждане на зрението като „острота на зрението в по-силното око - по-малка от 6/18, но най-малко 3/60“. 

Изследователският екип разглежда по-конкретно случаите на глаукома, катаракта, макулна дегенерация, диабетна ретинопатия, трахома и некоригирана рефрактивна грешка. Те оценяват как тези състояния допринасят за развитието на зрителни увреждания, в съотношение с възраст, географски регион и година. 

Резултатите от анализите сочат, че общият брой на хората, които страдат от слепота, вследствие на катаракта, е намалял от 12,3 млн. през 1990 г. на 10,8 млн. през 2010 г.  Умереното и тежко увреждане на зрението, в резултат отново на заболяването, също е понижено от 44 млн. през 1990 до 35,2 млн. през 2010 г. 

Катаракта и некоригирана рефрактивна грешка - и двете състояния са лечими - причиняват 54% от случаите на слепота през 2010 г. и 71% от умереното и тежко увреждане на зрението.

Оказва се, че регионите с по-високи доходи „поставят“ катарактата като най-рядката причина за слепота. Там обаче макулната дегенерация е сред най-честата причина за загуба на зрението. 

По-малко от 15% от хората, които живеят в региони с високи доходи, страдат от слепота през 2010, в резултат на катаракта. Повече от 40% от хората  в Южна и Югоизточна Азия и Океания са загубили зрението си, вследствие на състоянието. 

Макулната дегенерация като причина за слепота е най-честа в регионите, в които доходите са по-високи, а населението по-старо, като Европа и Северна Америка – 15% от случаите на слепота са вследствие на макулна дегенерация, в сравнение с 2,6% в Южна Азия. 

Изследователите обясняват, че навсякъде рискът жените да стигнат до слепота, вследствие на макулна дегенерация и катаракта, е по-голям, в сравнение с мъжете. 

Данните от проучването са публикувани в The Lancet Global Health.

 

Повече полезна здравна информация може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase