Източник: Reuters

Вълчият боб е шушулково растение, подобно на граха, соята и боба. Неговите семена могат да се консумират пресни, консервирани или сготвени, но не всички видове вълчи боб са ядивни. На пазара, ядивните видове се предлагат като консервираните Salatidos или суровите Lupin beans и са вносни за България.

Различните сортове се характеризират с различен вкус и текстура, но всички ядивни сортове са високо ценени, понеже са изключително богати на незаменими аминокиселини –нещо нетипично за растителните белтъчини.

Незаменими са тези аминокиселини, които не могат да бъдат синтезирани в човешкия организъм. По тази причина е необходимо да бъдат набавяни чрез храната. За възрастния човек незаменими са 8 аминокиселини: валин, изолевцин, левцин, лизин, метионин, триптофан и фенилаланин, а за децата незаменими са също аргининът и хистидинът.

Вълчия боб е отличен източник на белтъчини, които са важни за поддръжката и изграждането на мускулни и други телесни тъкани. 100 г от семената му съдържат 11 г чист протеин. За разлика от месото и животинските продукти, в растителните храни обикновено липсват една или повече от незаменимите аминокиселини, което поражда необходимостта вегетарианците да консумират разнообразни храни, богати на белтъчини. Соята, вълчият боб и киноата обаче, са едни от малкото растителни храни, които съдържат всички незаменими аминокиселини и правят възможно изключването на месото и месните продукти от менюто.

В изданието Veterinarni Medicina от 2008 г, се споменава че над 80% от липидното съдържание на вълчия боб е представено от ненаситени мастни киселини, предимно омега-3 и омега-6. Тези семена съдържат и по-високо количество фибри от всяка друга бобова култура, което им придава ярко здровословни свойства: защита от рак на дебелото черво, понижен риск от диабет и затлъстяване. Повечето от фибрите, налични във вълчия боб са неразтворими.

Вълчия боб обаче не е подходящ за хора с алергии към фъстъци и други ядки, поне според изследване от 2004 г, публикувано в The Medical Journal of Australia, според което почти всеки с непоносимост към ядки страда при употребата на вълчи боб. Симптомите на алергия включват стомашен дискомфорт, задух, кожни обриви и подуване на лицевите тъкани.

 

Още полезна информация за био продукти може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase