Снимка: Bulgaria On Air

В новия бюджет за 2014 г. на финансовия министър Петър Чобанов приходите със сигурност ще бъдат със 700 млн. лева по-малко. Елементарната сметка за НЗОК и НОИ показва тази сума. Това заяви в ефира на Bulgaria On Air ген. Стоян Тонев, началник на Военномедицинска академия.

„Причината е, че са заложени 200 млн. лева по-малко за болниците и като добавим реалния дефицит, се получават 400 млн. лева по-малко приходи от заложените само в здравеопазването“, посочи той.

Тонев обясни, че проблемите в българското здравеопазване са заради лоша организация по ефективното харчене на средствата.

„Още през 1998 г. е изчислена общата сума за всяко едно лечение и процедура. Още оттогава се казва, че ги нямаме тези пари“, каза той.

„Здравеопазването служи като буфер на финансовия министър, а от него идват само 30%. Не е нормално да идват от него 30% и да иска да определя целия бюджет. Останалите пари идват от всички български граждани“, коментира Тонев.

По думите му Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса трябва има свободата да определя бюджета, а не финансовият министър.

Вижте подробности от разговора във видеоматериала.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase