Източник: Reuters
fallback

Мазнините и въглехидратите са основните източници на енергия за мускулите при активно натоварване. Мазнините се разграждат и усвояват по-бавно от въглехидратите и са предпочитани от метаболизма при продължителни натоварвания с нисък интензитет, като ходенето. С увеличаване на интензитета, мускулите изискват повече енергия, доставена по-бързо от въглехидратите.

За първите секунди от тренировката, мускулите се захранват от непосредствените си запаси от енергия под формата на аденозин трифосфат– АТФ и креатин фосфат – КФ. Мускулните клетки съдържат малко от тези съединения и за нормалната им функция бързо започва разграждане на мазнини и въглехидрати, които да попълнят енергийния запас. Въглехидратите се метаболизират по-бързо от мазнините и доставят по-голямата част от енергията в началото на всяка тренировка. 

След няколко минути натоварване, мускулите започват да изгарят и мазнини. Интензитетът на натоварването определя кое от двете горива ще се използва предимно. Метаболизмът на мазнини е по-бавен, но по-ефективен, понеже се извлича повече енергия от грам мазнини, отколкото от грам въглехидрати. Мазнините са основният източник на енергия при продължителни натоварвавия като тичане и дори ходене на дълги разстояния.

Важно е да се отбележи, че при интензивни тренировки кръвоносната система често не е способна да достави достатъчно кислород и въглехидратният метаболизъм може да се извършва анаеробно – без кислород. Мазнините обаче се метаболизират само чрез кислород. По време на интензивни тренировки трябва да се осигурят условия за аеробен метаболизъм, който да задоволи напълно енергийните нужди на клетките. Тогава въглехидратите стават още по-важни като източник на гориво.

Ако целта на тренировките е да се изгарят калории и да се топят мазнини с упражненията – трябва да се следва ниско интензивен план за максимизиране на мазнинното разграждане. Чрез високо интензивни тренировки се изразходва повече енергия, но тя идва от въглехидратите.  

Повече полезна здравна информация може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

Пишман спротист(ка)

преди 10 години

Честно казано, понякога абсолютно ми писва от цялото това смятане на калории, мазнини и въглехидрати. Всички са се зомбирали и са станали са големи спецове по тренировки, храни, мускулни маси и куп простотии... абе, как сме живяли някога без цялата тази задушаваща информация, уф... то това вече живот ли е...................

fallback