Снимка: архив, Булфото

Забравете препоръките за пет порции плодове и зеленчуци дневно - за добро здраве са необходими седем, твърдят испански експерти, цитирани от в. "Дейли експрес". От години на хората се препоръчва да консумират пет порции плодове и зеленчуци на ден, за да поддържат добра здравословна форма. Сега учени от Испания са установили, че ако приемът им се увеличи до седем порции дневно, намалява рискът от преждевременна смърт.

Според препоръките на Националната здравна служба на Великобритания дневната порция плодове или зеленчуци се равнява на 80 грама. Испанските специалисти обаче са установили, че ако човек консумира 569 грама плодове или зеленчуци на ден или еквивалент на 7,1 порции, рискът за него от преждевременна смърт намалява с 10 процента, а продължителността на живота му се увеличава с една година и 44 дни.

Влиянието върху болестите на сърцето е още по-голямо. Изобилието от плодове и зеленчуци намалява риска от смърт от сърдечносъдови заболявания с 15 процента. За сравнение - ако човек консумира пет порции плодове и зеленчуци дневно - еквивалент на 400 грама, могат да бъдат предотвратени над четири процента от смъртните случаи от болести на сърцето. Консумацията само на плодове не понижава съществено риска, но има ефект ако се консумират само зеленчуци. Суровите зеленчуци са още по-ефикасни, понижавайки риска от преждевременна смърт с 16 процента.

Мария Хосе Санчес Перес, директор на раковия регистър на Гранада към Андалусийския колеж по обществено здравеопазване и един от авторите на изследването, казва: "Сега разполагаме с достатъчно доказателства за ползата от консумацията на плодове и зеленчуци за предпазване от рак и други хронични заболявания. Поради тази причина една от най-ефективните превантивни мерки е тя да се промотира сред населението".

За целите на изследването, публикувано в "American Journal of Epidemiology", специалистите са анализирали данните за над 450 000 пациенти в 10 страни, наблюдавани в продължение на 13 години. Д-р Санчес определя работата на екипа си като "най-същественото епидемиологично проучване към днешна дата".

Данните от анализа показват, че комбинираната консумация на 569 грама плодове и зеленчуци дневно намалява риска от преждевременна смърт с 10 процента и увеличава продължителността на живота с 1,12 години в сравнение с включването във всекидневното меню на по-малко от 249 грама от въпросните продукти.

На всеки 200 грама увеличение на дневната консумация на плодове и зеленчуци съответства понижение от шест процента на риска от преждевременна смърт. Пропорцията на смъртните случаи, които могат да бъдат предотвратени ако човек, включващ в менюто си твърде малко плодове или зеленчуци дневно, увеличи консумацията със 100-200 грама, е 2,9 на сто.

Данните от проучване, направено във Великобритания, показват, че по-малко от един на трима възрастни спазва настоящите препоръки за пет порции плодове и зеленчуци дневно. "Изследването на испанските колеги е поредното, което потвърждава, че консумацията на плодове и зеленчуци е полезна за сърцето и намалява риска от смърт от инфаркт или инсулт. Всеки от нас трябва да се стреми към препоръчителните пет порции, а както показва настоящото проучване, увеличаването на порциона води до още по-големи ползи за здравето", казва британския диетолог Трейси Паркър.

Най-голяма полза от повишената консумация на плодове и зеленчуци ще извлекат хората, които страдат от затлъстяване, употребяват алкохол или пушат, отбелязват експертите. Порция плодове се равнява на един или два малки плода като например сливи, седем ягоди или 14 череши или на една средна ябълка, банан, круша или портокал. Зеленчуковата порция се състои от три препълнени супени лъжици готвени моркови, грах или сладка царевица, или осем розички карфиол.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase