Източник: Reuters

Боят в детството повишава риска от здравословни проблеми по-късно в живота, се констатира от мащабно канадско проучване, публикувано в сп. Pediatrics.

Отдавна е известно, че физическото насилие в детството повишава риска от депресия и тревожност в зряла възраст. В канадското проучване сега обаче се разглежда едно друго предположение на научната общност - за това, че насилието в детството има дългосрочен негативен ефект върху здравословното състояние на съответния човек.

В проучването са включени 34 000 души над 20-годишна възраст. В него се документират проявите на жестокост отстрана на родителите в детска възраст и изявата на хронични заболявания по-късно в живота. Това е първото, и то мащабно, проучване, което измерва статистически връзката между физическите наказания и здравето.

В анкетите, проведени през 2004-2005 г., се поставя акцент върху методите на физическо въздействие отстрана на родителите или възпитателите като пляскане, бутане, удряне зад врата и др. и здравословното състояние на порасналия индивид. 1300 души споделят, че са използвани подобни възпитателни мерки в детството им. При тях се отчита и повишен риск от развитие на минимум едно хронично заболяване като артрит - конкретно, 28% по-висок риск от сърдечносъдови заболявания, 25% - на артрит. Много по-често при тях се регистрира и затлъстяване – 31% на 26%, в сравнение с останалите.

Въпреки че пляскането не носи такива сериозни последствия при всяко дете, добре е родителите да имат предвид, че посягайки на детето, вероятно вредят на здравето му в дългосрочен план, коментира резултатите от статистическите данни авторът му Трейси Афифи от канадския университет Манитоба.

Още полезна информация за емоционалното здраве можете да прочетете в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase