Източник: Reuters

Две скорошни изследвания свързват замърсения градски въздух с белодробен рак и сърдечна недостатъчност. Дори нива на замърсяване по-ниски от тези, препоръчани като горна граница от Европейския съюз, са причина мнозина да развият рак на дихателните пътища, само защото живеят в големи градове, твърдят учени от датския Център за ракови изследвания, ръководени от Оле Раасчоу-Ниелсен.
 
Изследванията са мащабни и детайлни и обхващат над над 313 000 души от 9 европейски страни. Експертите се съсредоточават върху дългосрочния ефект от излагане на азотни оксиди и микрофини частици: PM2,5 – частици с диаметър под 2,5 микрометра и PM10 – частици под 10 микрометра. Изследователският екип проследява здравословното състояние на участниците за последните 13 години. 2095 души от тях развиват рак на белия дроб.
 
При всяко увеличаване на опасните PM2,5 частици само с 5 милиграма на кубичен метър, рискът от белодробен рак за дишащите този въздух скача с 18%, а същото увеличение при PM10 частиците води до 22% завишен риск, констатират учените. Връзка между флуктуиращите нива на азотни оксиди и туморни заболявания на дихателните пътища не е установена.
 
Основни причинители на замърсяване на въздуха с ултрафини частици са моторните превозни средства. Принос има и отоплението чрез въглища и дърва. Индустриалното замърсяване отдавна е добило критични размери.
 
Над 3 милиона души в Европа и над 20 милиона в целия свят живеят с невродени, придобити сърдечносъдови проблеми. От десетилетия е известно, че замърсеният въздух допринася за развитието на тези заболявания, но едва през последните години става ясен механизмът, по който се случва това.
 
Въглероден моноксид, серен диоксид, азотен диоксид и ултрафини частици са само част от замърсителите, които причиняват сърдечни увреждания.
 
Правителствата се борят да намалят своите емисии на вредни вещества, но усилията се фокусират предимно върху въглеродния диоксид, а намаляването на само на тези емисиите не може да бъде гаранция за по-чист въздух.

Повече за това как околната среда влияе на здравето можете да прочетете в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase