Източник: Reuters

Диабетната кетоацидоза представлява тежко, остро настъпващо усложнениe при болни от захарен диабет. Обикновено се среща при захарен диабет тип 1, но не е изключено това състояние да се развие и от пациенти със захарен диабет тип 2.
 
Захарният диабет е хронично метаболитно заболяване, характеризиращо се с повишено ниво на кръвната захар - глюкоза, което може да се дължи на две причини: на отслабена реакция на клетките към инсулина или недостатъчен синтез на този хормон от панкреаса.

Инсулинът има функцията да стимулира абсорбцията на глюкоза от клетките с цел превръщането й в необходима за функционирането им енергия. Ако се наруши този процес, глюкозата се натрупва в кръвта, състояние известно като хипергликемия. Трайно повишените нива на кръвната захар от своя страна причиняват патологични изменения в много органи и системи на организма, но най-вече са засегнати сърдечносъдовата, нервната и отделителната система.

Три са основните форми на захарния диабет:

Тип 1 - дължи се на увреждане на клетките в панкреаса, отговорни за секрецията на инсулин.

Тип 2 - дължи се на неспособността на клетките да реагират на инсулин, т. нар. инсулинова резистентност.

Гестационен диабет - развива се по време на бременност.
 
Диабетната кетоацидоза е форма на метаболитна ацидоза, която настъпва при болни със захарен диабет и абсолютен инсулинов дефицит.

Повече за това животозастрашаващо усложнение на диабета можете да прочетете в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase