Снимка: Reuters

Д-р Пламен Масларски е педиатър, детски ендокринолог, завършил висшето си медицинско образование през 1989 г. Има призната специалност по детски болести от 1994 г. и специалност по детска ендокринология от 2005 г. Преминал е през допълнителни квалификационни курсове и индивидуално обучение по ехография на коремните органи към УМБАЛ “Царица Йоанна” при доц. Григоров.

 Д-р Масларски, защо децата често боледуват, тръгвайки на ясла? 

Защото, първо, възрастта, в която става това събитие, е най-уязвимата. Детето обикновено тръгва на ясла между годинка и три години. Тогава вече не съществува пасивният имунитет, получен от майката преди раждането и с кърменето. Тепърва организмът му е започнал да изработва свой собствен имунитет, но той все още е незрял и неизграден.
 
Второ, в яслата децата попадат в среда, която е много по-враждебна, отколкото тази осигурявана им у дома. Отглеждат се в семейства с едно, две деца. Това определя ограничено излагане на неблагоприятни фактори...
 
Трето, в тази възраст се проявяват грешките при отглеждането – изнеженото дете, късно лягащото дете... Всичко това дава отражение върху здравния статус на детето.
 
Кои са най-честите здравословни проблеми, с които се сблъскват родителите на деца от 0 до 3 години?
 
По принцип, първо, това са проблемите с адаптацията и още неизградената представа на родителите за здраво/болно дете. В този период те трудно могат да преценят кое е патология и кое е норма. Понякога това е нелека задача и изисква опит и познания.
 
Втори по честота са острите заболявания – на храносмилателната, дихателната и, по-рядко, на отделителната система.
 
В този списък, за съжаление, се нареждат и проблеми като непоносимост и алергичните реакции към храни и други субстанции.
 
Трудно ли е днес да се открие педиатър и кое е най-важното, което трябва да знаят родителите при контакта си с него?
 
Смея да кажа, че в страната ни педиатрите са добре подготвени специалисти и съвестни хора. Те са добронамерени и действията им целят да помогнат на детето, за което имат необходимите познания и опит. Съветът ми е при грижите за детето родителите да се доверяват повече на педиатрите, вместо да черпят информация от други източници.
 
Още интересни новини по темата може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase