Снимка: Reuters
fallback

 Самотата боли, но изолацията убива, показва ново британско изследване, проведено в University College London.

 
Учените започват работата си, опирайки се на предишни данни, че самотата и рядкото общуване с приятели могат да съкратят продължителността на живота, очаквайки съчетаните им ефекти да са особени значителни.
 
Те събират данни от 6500 мъже и жени над 52-годишна възраст, които попълват въпросник, оценяващ социалните им контакти и собственото им усещане за самота. Събирането на информация започва през 2004 г., след което изследователите проследяват участниците в течение на осем години.
 
Според Андрю Стептоу – професор по психология в University College London, първоначално данните оправдават очакванията на екипа – социалната изолация и самотата увеличават риска от смъртност. След по-задълбочен анализ, обаче, за голямо учудване на психолозите, се оказва, че социалната изолация е много по-значимият фактор.
 
Първоначално изглежда, че самотата е причината за по-висока смъртност. Впоследствие, обаче, се оказва, че водещо значение имат други рискови фактори – бедност и/или здравни проблеми. Според професор Стептоу, след отчитане на тези фактори привидният принос на самотата остава почти напълно неутрализиран. Оказва се, обаче, че хора, които прекарват малко време с приятели и на социални мероприятия имат по-висока смъртност, независимо от социалния им и здравен статус.
 
Учените все още нямат ясна представа защо това е така. Възможно е прекарването на повече време с приятели да има непреки положителни здравни ефекти – например, те могат да окуражават посещаването на лекар при здравни проблеми като болки в гърдите, неврологични оплаквания и др.
 
Още интересни новини за здравето може да намерите в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

Анонимен

преди 11 години

да ама ако си скарана с родининте и имаш един-двама приятели ще мисилш иначе. ще ти се иска да те виид някой ако си болан или да те погребе, ако умреш.

4

Анонимен

преди 11 години

Изследването говори за субективното усещане за самота..за нежеланата и наложена самота и изолация. Ако живееш така 10тина години в един ден си отиваш неочаквано и тихо.

3

Анонимен

преди 11 години

Колкото по-остарявам, толкова повече ми се виждат глупави срещи с познати: с роднини- няма как. Отвреме- навреме.Никак не се чуствувам самотна като се разхождам сама. Нали виждам като се видя с познати- дежурни"ама какво стана с еди кой( коя) си-умря ли?" Разбира се, не задавам аз въпроса!Вселнския компютър ни е програмирал да ни е интересно докато учим, работим, отглеждаме деца. След това може да учим, но не и да водим празни разговори.Самотата никак не е отчайваща.ВСИЧКО ли знаете?

fallback