Снимка: Reuters

Макар че първите симптоми на хемороидите са леки и повече неприятни (най-вече заради сърбежа), отколкото болезнени, е важно да се вземат навременни мерки, които да не позволят прогресиране и усложняване на състоянието. Достигането на напреднал етап на патология е достатъчно неприятно само по себе си – изхождането може да бъде непоносимо болезнено при наличието на голям хемороид. Усложненията на хемороидите обаче, могат да се окажат несравнимо по-тежки и сериозни. Поради това е изключително важно да се подчертае, че те не са състояние, което може да бъде подценявано или за което може да се надяваме, че ще премине от само себе си.

 
Възможните усложнения на хемороидите.
 
Инфекции
 
Микроорганизмите, които нормално се намират в дебелото черво, могат да попаднат в кръвообращението и да предизвикат сепсис – сериозно, потенциално животозастрашаващо, състояние на „отравяне“ на кръвта. Чрез кръвта бактериите, най-вече Escherichia coli, могат да достигнат жизнено важни органи и системи, което допълнително усложнява и без това тежкото протичане на сепсиса.
 
Тромбоза
 
Възможно е в хемороида да се образува тромб, който да предизвика силна болезненост. Това, обаче, съвсем не е най-сериозното последствие от тромбозирането на хемороид. Ако тромбът тръгне с кръвния ток и достигне един от долните крайници, той може да предизвика нарушаване на циркулацията в него и силна билка. Ако тромбът заседне в мозъка, последствията са изключително сериозни – инсулт, инвалидизация и/или фатален изход.
 
Продължението на материала може да намерите в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase