Снимка: Reuters

Смята се, че честата и редовна консумация на ориз не е препоръчителна, поради липсата на аминокиселини и витамин В при този тип хранене. Специалисти са на мнение обаче, че оризът има редици ползи за здравето и помага за регулирането на килограмите. В случая е важно да се знае кой вид е най-полезен.

Кафявият ориз, например, е богат на минерали и фибри, с нисък гликемичен индекс. В състава му влиза магнезий, фосфор, калий, калций. Съдържа около 2,5% протеини.

Освен това, кафявият ориз е по-нискокалоричен и с по-малко въглехидрати от белия ориз.
 
Според диетолози и специалисти по хранене, кафявият ориз е по-здравословен, тъй като съдържа значително количество фибри и полезни вещества, предпазващи сърцето от вредните протеини и намаляващи нивото на холестерола в кръвта.
 
Черният ориз е богат на антиоксиданти вещества, които имат доказано протективно действие срещу сърдечносъдови, онкологични и други болести.
 
Този вид ориз е известен в Древен Китай като "забранения ориз",- консумацията му е била възможна само за благородниците.
 
Червеният ориз, освен за хранене, се използва в китайската медицина и за лечение на различни здравословни проблеми.
 
Консумацията му подобрява кръвообращението и храносмилането. Добро средство е в борбата с лошия холестерол.
 
Протеините, намиращи се в червения ориз, се абсорбират много по-добре от организма за разлика от кафявия.
 
Още интересни новини за здравето може да намерите в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase