източник: Reuters

Японски учени създадоха хибрид, който стимулира регенерацията на кожните тъкани. Хибридът е биоразградим.

 
Използването на изкуствен заместител на кожата може да помогне за по-бързото заздравяване и възстановяване на открити рани и други кожни увреди. Това е от изключително значение за предотвратяването на инфекции и възпаления.
 
Съществуват кожни импланти от колаген или желатин, но те не са достатъчно стабилни, въпреки че стимулират напълно регенерирането на кожата. Други са произведени от биоразградим синтетичен материал, като L-млечната киселина (PLLA). Те са по-здрави, но с по-слаби регенериращи свойства. Новият хибриден имплант комбинира действието на колагена и желатина и силата и устойчивостта на PLLA.
 
Клетките на съединителната тъкан нарастват в имплантирания хибриден скелет и проникват в порите. Изследователите наблюдават пълно възстановяване на увредената кожа четири седмици след поставянето на хибрида.
 
Бързото възстановяване на кожата при наличието на заболявания като екземи, дерматити, себорея, кондиломи, отворени рани и други е от изключително значение за предотвратяване риска от инфекции и по-тежки възпаления. Използването на козметични продукти не винаги помага. В тези случаи се налага по-сериозна намеса. Новия хибриден скелет може да е от полза при тях, уточнява изследователския екип.
 
Резултатите от проучването са публикувани в Science and Technology of Advanced Materials.
 
Още интересни новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase