източник: Reuters

Много майки вече са в бойна готовност. Предстоят онези дни от годината, през които децата боледуват често. Грипът и респираторните вируси отново ще поставят пред изпитания имунната система на малчуганите. Какво може да направим, за да не се стига до нуждата от дълги отсъствия от детската градина/училище или от употребата на антибиотици? 

Познатите средства
 
Началото на ноември е последният подходящ момент за профилактика на грипа. Сега е времето да бъде взето решение какъв метод за предпазване на децата е подходящ. Някои родители залагат на противогрипните ваксини, които обаче защитават точно срещу определен вирусен щам. Освен това отслабват имунитета няколко дни или седмици след ваксинирането. Период, който може да бъде рисков за разболяване. Друг по-щадящ вариант са имуностимулаторите и/или хомеопатичните медикаменти, съчетани с богато на плодове и зеленчуци меню. 
 
Мъдростта на тялото
 
Тялото има естествени механизми за защита. Разполага с цяла армия от защитни клетки, чиято основна задача е да неутрализират болестотворните причинители. Тези механизми обаче могат да бъдат отслабени поради различни причини. Недоспиване, липса на движение, вредни храни, бедни на витамини и минерали. При децата, особено тези, които са за първа година на детска градина или училище, стресът е сериозен фактор. Той може да бъде намален, но и не изцяло изключен, тъй като малчуганите се изправят пред нови изпитания всеки ден. 
 
Още съвети по темата можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase