източник: Reuters

Употребата на наркотичното средство, мефедрон, може да доведе до трайно увреждане на мозъка.

 
Въздействието на мефедрона върху мозъка е подобно на комбиниращия ефект на екстазито, изразяващ се в еуфория и силно пристрастяващите и опасни метамфетамин и кокаин. Това може да доведе до сериозни когнитивни увреждания, смята учени.
 
Те установяват, че честият прием на наркотика уврежда в дългосрочен план паметта и познавателните способности.
 
Необходими са допълнителни изследвания в тази насока, за да се установи дали уврежданията са необратими и постоянни.
 
Наличната информация за мефедрона е твърде оскъдна и не може да се знае със сигурност дали има безопасни дози при приема му. Щетите от този наркотик са кумулативни и дори и малки дози могат да доведат до сериозни увреждания, обяснява изследователският екип.
 
Мефедрон представлява синтетично съединение, производно на катинон, естествен амфетамин.
 
Приемът на мефедрон предизвиква незабавен прилив на серотонин, респективно чувство на еуфория. Едновременно с това се забавя метаболизма на допамина.
 
И докато серотонинът се изчерпва много бързо при приема на наркотика, допаминът се натрупва в организма в частност в мозъка, което води до неговото увреждане. Също така това е причина ефектът от наркотика да е много кратък и въпреки, че не се е изчерпал от организма, да се взимат допълнителни дози от него.
 
Мефедронът стана популярен като „парти хапче“ в много страни като Австралия, Ирландия, Великобритания и Европа, въпреки че рядко се продава под тази форма. Най-често е срещан във вид на прах, подобно на кокаина.
 
Много често може да съдържа примеси от амфетамини, кокаин, парацетамол и дори кофеин.
 
Данните от проучването са публикувани в сп. PLoS One.
 
Още новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase